Γιορτές παλιάς πόλης Ξάνθης

old town xanthis festival 2018Οι γιορτές της Παλιάς Ξάνθης αποτελούν πλέον ένα θεσμό των τελευταίων 28 ετών (δημιουργήθηκαν το 1991). Με τις εκδηλώσεις της Παλιάς Πόλης προωθούνται και προβάλλονται η ιστορία, ο πολιτισμός, η κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Θράκης φέρνοντάς μας αναμνήσεις από άλλες παλαιότερες εποχές.

Οι εκδηλώσεις της Παλιάς Πόλης πραγματοποιούνται τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, και φυσικά ο χώρος στον οποίο λαμβάνουν χώρα είναι η Παλιά Πόλη της Ξάνθης, με τα πλακόστρωτα σοκάκια και τα επιβλητικά αρχοντικά, που κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων σφίζουν από ρυθμό, τραγούδι και φυσικά την μυρωδιά της "τσίκνας" από τα εδέσματα, να αιωρείται πάνω από όλόκληρη την Ξάνθη. Κατά το διάστημα των γιορτών της Παλιάς Ξάνθης πραγματοποιούνται καθημερινά συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες όπως και πλήθος άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων (εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, ξυλογλυπτικής, παιδικές και θεατρικές παραστάσεις κ.α.), και οι χιλιάδες του κόσμου που συρρέουν για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις από όλες τις περιοχές της Ελλάδας και όχι μόνο έχουν την δυνατότητα να διασκεδάσουν με αυτές, καθώς και με τις δεκάδες μουσικές κομπανίες που δημιουργούν οι Πολιτιστικοί σύλογοι Ξάνθης στα στέκια τους, σε κάθε γωνιά, μέσα στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης. Πραγματικά ο ρυθμός που ζει όλη η Πόλη εκείνο το διάστημα με όλες τις αισθήσεις σε υπερδιέγερση είναι κάτι που μένει αξέχαστο στον κάθε επισκέπτη.

Οι γιορτές της Παλιάς Πόλης είναι γνωστές πλέον και διαδεδομένες σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, ενώ έχουν δημιουργήσει μια δική τους δυναμική μεγαλύτερη ίσως και από αυτή του φημισμένου Ξανθιώτικου Καρναβαλιού. Ένας από τους βασικούς λόγους των εκδηλώσεων αυτών είναι να μπορέσουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι που συμετέχουν στο Καρναβάλι της Ξάνθης, να δημιουργήσουν πόρους για να κατασκευάσουν τις στολές με τις οποίες θα παρελάσουν σε αυτό. Γι΄αυτό και όλοι μικροί και μεγάλοι δίνουν βροντερό παρόν με τη συμετοχή τους στις Γιορτές της Παλιάς Ξάνθης, αφού είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το Καρναβάλι της Πόλης.

 

Δείτε το πρόγραμμα των γιορτών της παλιάς πόλης 2018 (1-8 Σεπτεμβρίου) ΕΔΩ.

The program of the old town festival of Xanthi 2017 (1-8 September) is HERE.

Δείτε το χάρτη με τα στέκια των συλλόγων την περίοδο των γιορτών της παλιάς πόλης ΕΔΩmap

Διαβάστηκε 46464 φορές

Πολυμέσα

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

Overcast Clouds
20.4°C

Ο καιρός στην Ξάνθη σήμερα

Overcast Clouds Humidity: 67%
Broken Clouds
19.9°C / 28.2°C
Few Clouds
19°C / 29.8°C
Scattered Clouds
20.4°C / 30.2°C
Few Clouds
21.3°C / 31.3°C
Clear Sky
17.1°C / 27.9°C