GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Μουσεία του νομού Ξάνθης

ΜουσείαΜουσεία και αρχαιολογικά σημεία που αξίζει τον κόπο να επισκευθείτε:

Το Λαογραφικό Μουσείο της Ξάνθης, το οποίο βρίσκεται στην οδό Αντίκα, λίγα βήματα πριν την πλατεία Μητροπόλεως στην Παλιά Πόλη.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το οποίο βρίσκεται στην οδό Δοϊράνης στον παλιό χώρο του δασικού φυτωρίου.  Το δημιούργησε το δασαρχείο Ξάνθης και στους χώρους του παρουσιάζονται η χλωρίδα και η πανίδα του Νομού.

Η Δημοτική Πινακοθήκη "Χρίστος Παυλίδης", η οποία στεγάζεται στο αρχοντικό Καλευρά στην οδό Ορφέως και Πινδάρου, στην Παλιά Πόλη.  Το κτίσμα αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα Ηπειρώτικης - Δυτικομακεδονικής, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και κατασκευάστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, από έμπειρους Ηπειρώτες μαστόρους.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο των Αβδήρων - στα αρχαία Άβδηρα, πατρίδα του Δημόκριτου, τα ερείπια των οποίων σήμερα βρίσκονται σε μια πολύ ωραία τοποθεσία δίπλα στην θάλασσα 3 χλμ νότια του σημερινού οικισμού.  Από το 1952 που άρχισαν να συστηματοποιούνται οι ανασκαφές ανακαλύφθηκαν πολλά μέρη της αρχαίας πόλης.  Σήμερα υπάρχουν τα αρχαία τείχη της πόλης που είναι κτισμένα με πωρόλιθο.  Η πύλη των Αβδήρων η οποία συνεχίζει να υπάρχει αναλλοίωτη μέσα στον χρόνο.  Έπειτα θα δείτε και τα άκρως εντυπωσιακά ερείπια των αρχαίων λουτρών τα οποία βρίσκονταν στο επισημότερο και κοσμικότερο σημείο της αρχαίας πόλης.  Η ακρόπολη της πόλης βρισκόταν δίπλα στην θάλασσα, εκεί που είναι σήμερα και τα ερείπια της.  Επίσης το ενδιαφέρον κινεί και η ύπαρξη του αρχαίου θεάτρου το οποίο βρίσκεται στα βόρεια, μέσα σε άλσος.  Διασώζεται σε πολύ καλή κατάσταση και δίνονται ακόμα και σήμερα συναυλίες και πραγματοποιούνται εκδηλώσεις.  Επίσης στα δυτικά του αρχαιολογικού χώρου βρίσκονται και τα σπίτια που είχε η αρχαία πόλη.  Τα νεκροταφεία εκτείνονται έξω από τα τείχη στα βόρεια της αρχαίας πόλης.

Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο των Αβδήρων.  Στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο παραδοσιακό διόροφο πέτρινο κτήριο του 1860 (παλιό Δημοτικό Σχολείο).  Στον πρώτο όροφο εκτίθενται αγροτικά εργαλεία, οικιακά σκεύη και μικροέπιπλα.  Στον επάνω όροφο υπάρχουν υφαντά, χαλιά, κεντήματα, εργόχειρα, παραδοσιακές χειροποίητες ενδυμασίες και κοσμήματα, όλα δωρεές των κατοίκων προς το Μουσείο.

Το Λαογραφικό Μουσείο της Σταυρούπολης με συλλογές παλιών αντικειμένων από την καθημερινή αγροτική ζωή, εργαλεία παλιών μαστόρων και τεχνιτών, όπλα, μουσικά όργανα κλπ.

Το Κάστρο και τα Τείχη της Ξανθίππης.  Πρόκειται για το κάστρο της πόλης της Ξάνθης.  Από εκεί ξεκινάει υπόγεια στοά που καταλήγει στο κέντρο της πόλης.

Ερείπια Αρχαίας πόλης Κλασσικών, Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων ανάμεσα στα χωριά Βαφέικα και Κουτσό 10 χλμ νότια της Ξάνθης.  Εικάζεται πως τα ερείπια αυτά ανήκουν στην αρχαία Βεργέπολη, η οποία είχε κτιστεί από τους κατοίκους των Αβδήρων.

Το Κάστρο της Καλύβας, που πιθανόν κτίστηκε από τον Φίλιππο Β' γύρω στα 340 π.Χ.

Η Αναστασιούπολη βόρεια της Βιστωνίδας, που κτίσθηκε από τον Αυτοκράτορα Αναστάσιο Α΄ (τέλη 5ου μ.χ. αι.), έχει τείχη, που τμήματα σώζονται ως τις μέρες μας, υδραγωγείο που κτίστηκε στα χρόνια των Παλαιολόγων και έχει χαραγμένα τα μονογράμματά τους.  Τότε μετονομάστηκε σε Περιθεώριο.

Ο Μακεδονικός τάφος (2ου αι. π.Χ.), από τους μεγαλύτερους και εντυπωσιακότερους στη βορειοανατολική Ελλάδα, ο οποίος βρίσκεται στο δρόμο προς Κομνηνά.

Τα ερείπια της αρχαίας πόλης Τόπειρος, που βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Τοξότες και Παράδεισος 14 χλμ δυτικά της πόλης.  Ιδρύθηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ, και υπήρξε έδρα επισκόπου από τον 5ο μέχρι τον 8ο αιώνα (μ.Χ.).  Στην αρχαία Τόπειρο σήμερα θα δείτε να έχει τμήματα αρχαίου τείχους που ανάγονται κατά τα Ρωμαϊκά και Βυζαντινά χρόνια, υπολείμματα παλαιοχριστιανικών κτιρίων και τα ερείπια μιας πρόσφατα ανασκαμμένης μεσοβυζαντινής εκκλησίας.

Τα ερείπια κτισμάτων παλαιοχριστιανικής εποχής και λαξευτοί υστερορωμαϊκοί τάφοι που βρίσκονται πάνω σε ένα λόφο κοντά στο χωριό Παράδεισος.  Επάνω στους βράχους διακρίνονται ακόμα και χαραγμένες επιγραφές

Η ανασκαφή έξω από το Πόρτο Λάγος, η οποία έβγαλε στην επιφάνεια τείχη μεγαλύτερα από 170 μ, με τετράπλευρους πύργους και ερείπια βυζαντινής εκκλησίας.  Βρίσκονται ακριβώς 31 χλμ νοτιοανατολικά της πόλης.

Ο Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός των Λιβερών.  Σήμερα εκτός δικτύου, έχει μετατραπεί σε ξενώνα.  Στα λιθόστρωτα δρομάκια του χωριού των Λιβερών μόνο αγέλες αγρίων αλόγων σήμερα περιδιαβαίνουν.

 

Πηγή: windmillstravel.com

Διαβάστηκε 38388 φορές