GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Πείραμα έδειξε ότι το facebook είναι εθιστικό σαν την κοκαΐνη!

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016 08:30

Τα αποτελέσματα ενός πειράματος που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή φοιτητών από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και τα αποτελεσματά του δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική έκδοση "Psychological Reports: Disability and Trauma", έδειξε  πως ο τρόπος που επιδρά το γνωστό κοινωνικό δίκτυο στον εγκέφαλο είναι παρόμοιος με αυτόν της κοκαΐνης! Συγκεκριμένα οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η συνεχής χρήση του εν λόγω κοινωνικού δικτύου, ενεργοποιεί τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται με τη χρήση εθιστικών ναρκωτικών όπως η κοκαΐνη.

Το πειραμα που πργματοποιήθηκε ήταν το εξής: Οι 20 φοιτητές που συμμετείχαν σε αυτό, συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που περιλάμβανε ερωτήσεις αξιολόγησεις για το μέγεθος του εθισμού τους στο στο Facebook και το συναίσθημα που μπορεί να νιώσει κάθε ένας από αυτούς όταν αποσύρεται από το κοινωνικό δίκτυο. Αμέσως μετά παρουσιάστηκε στους ίδιους φοιτητές μια σειρά από εικόνες, κάποιες από τις οποίες ήταν σχετικές με το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και κάποιες άσχετες με σήματα του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Κατόπιν τους ζητήθηκε να πιέζουν ένα κουμπί κάθε φορά που έβλεπαν μια εικόνα σχετική με το Facebook. Το αποτέλεσμα ήταν πως κάθε φορά που εμφανιζόταν μια εικόνα σχετική με το κοινωνικό δίκτυο, οι περισσότερο εθισμένοι πατούσαν το κουμπί πολύ πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους.

Χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ofir Turel του California State University αναφέρει:

"Είναι τρομακτικό αν σκεφτείτε τι μπορεί να συμβεί αν οδηγούν ένα αυτοκίνητο αυτοί που πιο γρήγορα αντιδρούν στο Facebook και όχι στα σήματα οδικής κυκλοφορίας. Παρ΄ όλα αυτά η συμπεριφορά των φανατικών χρηστών του κοινωνικού μέσου μπορεί να διορθωθεί, αφού αυτή προέρχεται από την μικρή θέλησή τους να ελέγξουν τις αντιδράσεις τους."

fb1