GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Τι είναι η νέα τάση BYOD;

Τρίτη, 13 Μαϊος 2014 10:26

Συνεχώς και αυξάνονται οι εταιρείες και οι οργανισμοί ανά τον κόσμο που υιοθετούν τη λογική του BYOD (Brink Your Own Device).

Το φαινόμενο δηλαδή του να χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι τη δική τους συσκευή (smartphone, tablet, phablet, PC) στον εργασιακό τους χώρο! και φυσικά να έχουν προσβαση στα δεδομένα της εταιρείας από οποιοδήποτε σημείο κι αν βρίσκονται και οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουν.

Η ιδέα του BYOD πρωτοξεκίνησε το 2007, όταν παρατηρήθηκε το φαινόμενο υπάλληλοι εταιρειών να χρησιμοποιούν δικές τους συσκευές στην εργασία τους. Αυτό όμως που εξέπληξε τους προϊσταμένους τους ήταν η αύξηση της παραγωγικότητας αυτών των υπαλλήλων, αφού είχαν τη δυνατότητα οικιοθελώς οι περισσότεροι να εργάζονται κάποιες ώρες και εκτός δουλειάς.

Πρόσφατη έρευνα της Cisco αποκάλυψε ότι στο 95% των εργαζόμενων ατόμων που σχετίζονται με την πληροφορική, οι επιχειρήσεις τους επιτρέπουν να έχουν τις δικές τους συσκευές με κάποιο τρόπο. Έτσι μπορούν να χρησιμοποιούν την αγαπημένη τους συσκευή οπουδήποτε, και τη δυνατότητα να διεξάγουν προσωπικές και επαγγελματικές δραστηριότητες οποιαδήποτε στιγμή. Φυσικά και οι εργαζόμενοι σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 33% ηλικίας μεταξύ 20 και 29, φαίνεται να δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί κανένα κανόνα, ο οποίος θα απαγορεύει το BYOD.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το οικονομικό όφελος των εταιρειών που εξοικονομούν αρκετά χρήματα, που σε άλλη περίπτωση θα χρειαζόταν να δαπανήσουν για την αγορά προσωπικών συσκευών στους υπαλλήλους τους. Όπως για παράδειγμα η VMware που υποστηρίζει ότι εξοικονόμησε $ 2.000.000 από τη μετάβαση σε μια BYOD πολιτική προς τους εργαζόμενους.

Βέβαια δεν λείπει, και η αντίθετη άποψη που υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί πολύ πιο εύκολα να υποκλαπούν ή να πουληθούν ευαίσθητα και απόρρητα δεδομένα εταιρειών από κάποιους καλοθελητές. Αυτό βέβαια είναι κάτι που μπορεί να ελαχιστοπιηθεί ή να μηδενιστή ανάλογα την σοβαρότητα και τον έλεγχο της κατάστασης από την κάθε εταιρεία. Άλλωστε στον χώρο της πληροφορικής τα πάντα ειναι ελεγχόμενα, μετρήσιμα και φυσικά ανιχνεύσιμα.