Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπολογίστηκε η αξία της μητέρας

Τετάρτη, 05 Απριλίου 2017 11:05

Εννοείται πως ο τίτλος της είδησης δεν είναι και τόσο δόκιμος, αφού η πραγματική αξία της μητέρας είναι ανυπολόγιστη. Απλά με αφορμή μια έρευνα που έλαβε χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρουσιάζουμε ένα μικρό αφιέρωμα στο σημαντικότερο ίσως πρόσωπο της ζωής όλων μας.

Στην ιστοσελίδα Independent πρόσφατα δημοσιεύθηκε έρευνα με τίτλο "η Αξία της Μαμάς", η οποία αναλύει τις δουλειές που κάνει μια μητέρα καθημερινά και καταλήγει στο πόσα χρήματα θα έπρεπε να πληρώνεται για όλες αυτές τις καθημερινές εργασίες, αν βέβαια μπορούσε να συμβεί ποτέ αυτό.

mama2

Συγκεκριμένα τα 5 χρόνια της ζωής ενός παιδιού, μία μητέρα δύο παιδιών εργάζεται επτά ημέρες την εβδομάδα, χωρίς να δικαιούται καμία άδεια (με ή άνευ αποδοχών), ενώ ξοδεύει περίπου 5.840 ώρες τον χρόνο ή 112 ώρες την εβδομάδα για να φροντίζει ένα παιδί.

Όταν το παιδί ξεκινά το σχολείο, οι ώρες της μαμάς μειώνονται λίγο στις 5.000 ώρες τον χρόνο ή 96 ώρες την εβδομάδα.

Η μέση μαμά περνά περίπου 69 λεπτά την ημέρα καθαρίζοντας, το οποίο αθροιστικά βγαίνει στις 420 ώρες τον χρόνο, και περίπου 13 ώρες την εβδομάδα μαγειρεύοντας. Ξέρατε πόσο θα σας κόστιζε να προσλάβετε μία μαγείρισσα, επί καθημερινής βάσης, στο σπίτι; Περίπου 3.120 ευρώ τον χρόνο, αν έπαιρνε 5 ευρώ την ώρα.

Σε έναν χρόνο, η μαμά δύο παιδιών θα βάλει 125 πλυντήρια, τα οποία θα απλώσει, θα μαζέψει και θα σιδερώσει. Επίσης, θα περάσει 3 ώρες κάθε εβδομάδα ψωνίζοντας για την οικογένεια, περίπου 9 ώρες την εβδομάδα για να κάνει τον σοφέρ σε σχολεία, εξωσχολικές δραστηριότητες και παιδικά πάρτι και περίπου 56 μέρες τον χρόνο για να φροντίζει το παιδί όταν αρρωσταίνει. Υπολογίστε τώρα πόσο θα κόστιζε αν στη θέση της έπρεπε κανείς να στέλνει τα ρούχα στο καθαριστήριο, να προσλάβει μάγειρα, σοφέρ και κατ’οίκον νοσηλευτή.

Ο ρόλος της, όμως, δεν σταματά στα πρακτικά. Είναι και συμβουλευτικός, αφού μια μαμά τελεί και χρέη ψυχολόγου τουλάχιστον για 4 ώρες ανά εβδομάδα, προσπαθώντας να βοηθήσει τα παιδιά που βιώνουν το τραύμα ενός χαμένου παιχνιδιού ή ενός σοβαρότερου θέματος, όπως το bullying στο σχολείο (ο μέσος ψυχολόγος δεν θα κόστιζε λιγότερα από 40 ευρώ την ώρα).

Καταλήγοντας λοιπόν και με δεδομένους τους μισθούς της χώρας που διεξήχθει η έρευνα δηλαδή της Αγγλίας, όπου ο μέσος μισθός είναι περίπου 2,5 φορές πάνω από τον βασικό μισθό στην Ελλάδα, η Ελληνίδα μαμά θα έπρεπε να πληρώνεται με περίπου 47.000 ευρώ τον χρόνο (άρα με περίπου 4.000 ευρώ τον μήνα).

mama1

Πηγή