GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Στην Ελλάδα του 2016, το 70% των γονέων δεν εμβολιάζει τα παιδιά κατά της μηνιγγίτιδας επειδή δεν έχει χρήματα!

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016 14:44

Το εμβόλιο υπάρχει και είναι αποτελεσματικό. Μπορεί δε να γλυτώσει παιδιά κυριολεκτικά από τον θάνατο. Αλλά καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν το αποζημιώνει και δεν είναι ενταγμένο στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, 7 στις 10 ελληνικές οικογένειες εξακολουθούν να μην το κάνουν στα παιδιά τους…

Ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης και οι επιστημονικοί του συνεργάτες ανακοίνωσαν αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη σε Έλληνες παιδιάτρους και γονείς, η οποία κατέδειξε ότι η πρόληψη έναντι της μηνιγγίτιδας Β είναι ιδιαίτερα χαμηλή κυρίως λόγω της απουσίας ασφαλιστικής κάλυψης του εμβολιασμού.

Με τα 2/3 των παιδιάτρων να θεωρούν ότι η μηνιγγίτιδα Β είναι μια νόσος υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία, με σοβαρές συνέπειες (99%) και αντίστοιχα, την συντριπτική πλειοψηφία των γονέων να αναγνωρίζουν την επικινδυνότητα της νόσου (88,5%) και τις συνέπειές της, μόνο 3 στους 10 γονείς έχει εμβολιάσει τα παιδιά του!

emvolio big

Την αιτία της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης αποκαλύπτουν οι παιδίατροι που σε ποσοστό 94,7% δηλώνουν ως κυριότερο αποτρεπτικό παράγοντα τη μη ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων και κατ’ επέκταση τη μη αποζημίωσή του!

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής κ. Κωνσταντίνος Νταλούκας ανέφερε: «Πράγματι η μηνιγγίτιδα είναι ένα μεταδοτικό και ραγδαίως εξελισσόμενο νόσημα που τα συμπτώματά του το καθιστούν δύσκολο να διαγνωστεί, ειδικά σε βρέφη και νήπια, αφού μοιάζουν με αυτά μίας απλής ίωσης. Οι επιπτώσεις από τη νόσο είναι πολύ σοβαρές, με 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται από την μηνιγγίτιδα να ενδέχεται να χάσει τη ζωή του, ενώ 1 στα 5 άτομα να εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες. Σήμερα είμαστε πολύ τυχεροί γιατί η νόσος μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού.  Υπάρχουν εμβόλια που χρησιμοποιούμε εδώ και χρόνια, έναντι των οροομάδων A,C W και Y, καθώς επίσης και το νεότερο εμβόλιο έναντι της οροομάδας Β, το οποίο όμως δεν καλύπτεται από την πολιτεία παρόλο που προστατεύει από το συχνότερο αίτιο μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ελλάδα, και ειδικά τα μικρά παιδιά και τα βρέφη κάτω του ενός έτους που κινδυνεύουν περισσότερο».

Σχολιάζοντας με την σειρά του το γεγονός ότι η πλειοψηφία τόσο των παιδιάτρων όσο και των γονέων αναγνωρίζει την μηνιγγίτιδα Β ως νόσο με πολύ σοβαρές συνέπειες για την υγεία,  ο κ. Σουλιώτης ανέφερε: «Τα αποτελέσματα της έρευνας τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα της πρόληψης της Μηνιγγίτιδας Β στην χώρα μας. Η πρόληψη συνιστά ένα από τα πιο στοχευμένα εργαλεία άσκησης πολιτικής υγείας, καθώς προφυλάσσει τόσο τον πληθυσμό όσο και το ίδιο το σύστημα υγείας από τις κλινικές και οικονομικές επιπτώσεις της νόσου, οι οποίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές εάν δεν προληφθούν εγκαίρως». Επιπροσθέτως δήλωσε: «Σημειώνεται ότι, εν προκειμένω, το κενό που υπάρχει στην ασφαλιστική κάλυψη του εμβολιασμού για την πρόληψη της νόσου βρίσκεται σε αντίφαση τόσο με την άποψη των παιδιάτρων όσο και με την επιθυμία των γονέων. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι οι γονείς, αντιλαμβανόμενοι τη σημασία της πρόληψης και παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, δείχνουν διατεθειμένοι ακόμα και να επιβαρυνθούν, σε κάποιο βαθμό, με το κόστος του εμβολιασμού».

 

Πηγή