GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Όσα δεν γνωρίζετε για τα κουνούπια.

Τρίτη, 08 Ιουλίου 2014 13:33

Μιας και διανύουμε την Καλοκαιρινή περίοδο και τα κουνούπια κάνουν αισθητή την παρουσία τους οπου και να βρεθούμε, ας δούμε κάποια χρήσιμα πράγματα που αφορούν τα ενοχλητικά για τους περισσότερους αυτά έντομα.

  • Υπάρχουν περίπου 3.500 είδη κουνουπιών στον κόσμο εκ των οποίων τα 80 τσιμπάνε ανθρώπους.
  • Τα κουνούπια φτερουγίζουν κατά μέσο όρο 500 φορές το δευτερόλεπτο. Όταν 2 κουνούπια ερωτεύονται συγχρονίζουν τα φτερά τους και φτερουγίζουν με τον ίδιο ρυθμό.
  • Τα κουνούπια που μας τσιμπάνε είναι τα θηλυκά, αφού αυτά είναι που χρειάζονται το αίμα για να μπορέσουν να γεννήσουν τα αυγά.
  • Το κάθε θηλυκό μπορεί να καταναλώσει 5 mg αίματος σε κάθε του γεύμα ενώ συνολικά ζυγίζει όχι περισσότερο από 2,5 mg.
  • Τα κουνούπια χαρακτηρίζονται ως τα πιο θανατηφόρα ζώα στον πλανήτη, αφού είναι υπεύθυνα για περίπου 1.000.000 θανάτους ετησίως.
  • Τα κουνούπια ερεθίζονται και έλκονται από την σωματική θερμότητα, την υγρασία, την κίνηση και από το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε και μπορούν να το αναγνωρίσουν από απόσταση ως και 20 μέτρων. Επίσης έλκονται ή όχι και από τις μυρωδιές που αφήνει το σώμα μας τις οποίες άλλες τις βρίσκουν ελκυστικές και άλλες απωθητικές.
  • Το μοναδικό χημικό που απωθεί αποτελεσματικά τα κουνούπια είναι το DEET (Ν, Ν-διαιθυλο-m-τουλοαμίδη), ή αν θέλετε κάτι πιο οικολογικό η λύση είναι το έλαιο από το δέντρο Corymbia Citriodora γνωστό ώς Lemon Eucalyptus.
  • Ο μεσος όρος ζωής ενός κουνουπιού σε ιδανικές γι αυτό συνθήκες είναι περίπου 5,5 μήνες.
  • Ο λόγος ύπαρξής τους για τον οποίο όλοι αναρωτιόμαστε, είναι η συμετοχή τους στη διατροφική αλυσίδα, αφού θρέφουν αποδημητικά πουλιά, άλλα έντομα, αράχνες, σαύρες, βατράχους και ψάρια σε μεγάλο βαθμό. Επίσης κάνουν την επικονίαση σε κάποια είδη λουλουδιών όπως οι ορχιδέες.

Τέλος ένας τρόπος πρακτικός για να αποφύγετε τα κουνούπια είναι ο εξής:

  1. Παίρνετε ένα άδειο μπουκάλι αναψυκτικού και το κόβετε στη μέση.
  2. Ανακατεύετε 1/4 της κούπας μαύρη ζάχαρη (περίπου 50γρ) με ζεστό νερό και το αφήνετε να κρυώσει.
  3. Αφού κρυώσει το βάζετε στον πάτο του κομένου μπουκαλιού και προσθέτετε 1 γρ. μαγιά χωρίς να ανακατέψετε. Αυτό δημιουργεί διοξείδιο του άνθρακα το οποίο όπως είπαμε έλκει τα κουνούπια.
  4. Στη συνέχεια τοποθετήστε το πάνω μέρος του μπουκαλιού ανάποδα μέσα στο κάτω και κολλήστε το με μονωτική ταινία (όπως στη φωτογραφία).kounoupia
  5. Κατόπιν καλύψτε το μπουκάλι με κάτι μαύρο αφήνοντάς το φυσικά ανοιχτό από πάνω και τοποθετήστε το σε κάποιο σημείο σχετικά μακριά από εκεί που κάθεστε.
  6. Αλλάζετε το υγρό κάθε 2 εβδομάδες.