GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Πως θα μάθουμε στα παιδιά να υπερασπίζονται τον εαυτό τους.

Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2016 11:12

Συχνά στο σχολείο και όσο τα παιδιά είναι ακόμη μικρά ασκείται βία είτε λεκτική είτε σωματική. Είναι κάτι αναπόφεκτο και όσοι έχουμε παιδιά το γνωρίζουμε πολύ καλά. Αυτό βέβαια δημιουργεί την ανάγκη να μάθουμε στα παιδιά μας να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και να διεκδικούν αυτά που τους ανήκουν, όπως η ελευθερία έκφρασης και σκέψης. Ας δούμε λοιπόν κάποια σημαντικά πράγματα που θα βοηθήσουν το παιδί μας στην άτυπη αυτή "μάχη" μεταξύ των συνομήλικων και όχι μόνο παιδιών:

  • Πρώτα απ΄ όλα θα πρέπει να του μάθουμε να υπερασπίζεται λεκτικά τον εαυτό του, και φυσικά όχι μέσα από ύβρεις και βία αλλά με επιχειρήματα και συγκροτημένες απόψεις.
  • Σημαντικό είναι να έχουμε "καλλιεργήσει" στο παιδί μας την ιδέα της δικαιοσύνης, ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει το δίκαιο και να το υπερασπίζεται όταν αυτό θίγεται ή καταπατάται.
  • Επίσης θα πρέπει να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε τους όποιους φόβους υπάρχουν στο παιδί μας, ώστε να μην λειτουργούν ανασταλτικά στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του.
  • Σε συνέχεια του πρηγούμενου θα πρέπει να "οπλίσουμε" τα παιδιά μας με αυτοπεποίθηση και σιγουριά για να μπορούν να υπερασπιστούν το σωστό και το δίκαιο.
  • Τέλος πρέπει να καταλάβει ότι δεν πρέπει να αποκλίνει από τις ιδέες και τα πιστεύω του, όταν αυτά είναι δίκαια, ακόμα κι όταν έχει περισσότερους του ενός απέναντί του.

care